Välkommen   -   Bråbygden   -   Naturcenter   -   Bo i Bråbo   -   BIF   -   Kalender   -   Nyheter   

 
   

BrÄbygden

BrÄbygden

Historik

NĂ€ringsliv & Service

Barnomsorg

Biblioteksbuss

BrÄbogÄrden

Kommunikationer

Lokala produkter


Historik

Bygden dÀr vinden vÀnde

BrÄbo nÀmns i text första gÄngen den 14 oktober 1357 dÄ Inge i Brabodhum, dvs. Inge i BrÄbo, sÄlde mark till Claes Ruska. Flera av BrÄbygdens byar Àr skriftligt dokumenterade frÄn ungefÀr samma tid, vilket tyder pÄ att uppodlingen startat Ànnu tidigare. FrÄn tidig medeltid och in i tjugohundratalet Àr BrÄbygden en boskapsskötande bygd som kombinerat boskapsskötseln med skogsutnyttjande t.ex. tjÀrbrÀnning, kolning, sÄgning av timmer.

NÀr folkmÀngden vÀxte pÄ 1700-talets senare del och under 1800-talet vÀxte det upp torp och smÄ stugor i byarnas utkanter utmed vÀgarna och ofta pÄ natursköna platser ute i utmarkerna. MÄnga av husen Àr idag rivna men nÄgra finns kvar, om inte permanent bebodda, sÄ som vÀlvÄrdade fritidsbostÀder.

Nya tider - nya vindar

Fram till mitten av 40-talet var varje bostÀlle en jordbruksfastighet med kor, hÀstar och andra husdjur som drevs av en bondefamilj. All mark utnyttjades intensivt. Nya tekniker och villkor ledde till att nÀstan alla jordburk lades ner. ArbetstillfÀllen erbjöds vid industrierna i Oskarshamn, Hultsfred och andra tÀtorter Ären efter andra vÀrldskrigets slut. "Arbetarbussar" började trafikera byarna morgon och kvÀll pÄ vardagarna runt 1950.

De allra flesta av ladugÄrdarna frÄn de sjuttiotal gÄrdar som var i drift under 1900-talets början stÄr fortfarande kvar, Àngsmarkerna vÄrdas Ànnu Àven om Àngsladorna i stort sett Àr borta idag.

Jordbruket moderniseras och effektiviseras

1894 bildades ett bolag och ett mejeri startades i BrÄbo som drevs fram till 1927 dÄ ett nytt mejeri startades i Kristdala. Mjölken transporterades med hÀst och vagn via körlag som organiserades ute i byarna. Mjölkskjutsarna tog en man och en hÀst ca 3-4 timmar pÄ en dag. Runt 1940 började mjölken köras med lastbil och 1970 samlades mjölken upp i kyltankar pÄ varje gÄrd och hÀmtades med tankbil.

FrÄn 1910 fram till 50-60-talet fanns tre olika trösklag som organiserade arbetet med tröskningen och gemensamt skaffade in tröskutrustning och tÀndkulemotorer. Konstruktion och tillverkning av Beijers tÀndkulemotor började pÄ ett torp i Fallebo. I BrÄnÀs fanns en kvarn för malning av sÀd i drift Ànda till 50-60-talet.

Under 50-talet introducerades stenvagnar, ofta hemmabyggda konstruktioner som pÄ ett effektivt sÀtt kunde lyfta bort stora stenar ur jorden. Nu började helröjda stenfria Äkrar dyka upp Àven i BrÄbygden.

Hantverkare och service i BrÄbygden

PÄ 30-talet och nÄgra decennier framÄt fanns murare, mÄlare, smeder, byggmÀstare, snickare, möbelsnickare, skrÀddare, sömmerskor, skomakare, frisörer och en slaktare verksamma i BrÄbygden. Under en period fanns det tvÄ caféer i BjÀlebo och ett i BrÄbo, handelsbodar fanns i Saxtorp, BrÄbo, Fallebo, Applekulla och Gumsebo. Handelsboden i BrÄbo var öppen till senare delen av 70-talet.

Till mitten av 50-talet fanns en kiosk med tidningar och varm korv. Fyra trafikbilar, taxi, var stationerade i Fallebo. TvÄ stycken bensinstationer fanns i BrÄbo, i Saxtorp fanns under en period en maskinstation och den sista av de tvÄ cykelverkstÀderna lades ner pÄ 60-talet.

Industriverksamheter under 1900-talet

Under 30-talet etablerades en bobinfabrik i Saxtorp som sÄgade björktimmer till bobinindustrin. I BrÄbygden har dessutom sex stycken olika sÄgverksamheter funnits.

BrÄbygden idag

Idag bor över 200 personer i BrÄbygden, medelÄldern Àr strax över trettio. Bussen stannar fortfarande i BrÄbygden, dagis och förskola lever, men skolan lades ner i början av 1990-talet. Det finns fem heltidsbönder och ett tiotal mÄnskensbönder som ser till att landskapet hÄlls öppet. Under de senaste Ären har bygden upplevt en blomstring som man antagligen fÄr gÄ tillbaka till 1800-talet för att finna dess motstycke. Gamla hus, som ingen kunde tro att de skulle bli nÄgot annat Àn sommarstugor, Àr idag bebodda Äret om.

"BrÄbygden - dÀr vinden vÀnde".Skribent: BrÄbygdens Intresseförening
Uppdaterad: 2012-03-16


Bråbygdens Intresseförening

Östantorp
570 91 Kristdala

Telefon: 0491-711 41

E-post: brabygden@telia.com
Webb: www.brabygden.se
Bråbygden

Bråbygden
Naturcenter
Bo i Bråbo
BIF
Kalender
Nyheter

Hitta rätt

Hitta A-Ö
Om webbplatsen
Webbplatskarta
Sök på sajten

Gör till startsida
   Copyright Bardic Design 2011-2017